Цената на природния газ в България може да скочи с около 25% през май. Това заяви днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. 

Причината е ясна - едностранното и незаконно дерогиране на дългосрочния договор между страната ни и "Газпром" от страна на руската държавна компания. В тази ситуация около 90% от потреблението ни трябва да бъде поето от доставки "на пазар" или по действащите в момента спот цени. 

"Предвид факта, че трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България и които вече не искат да доставят за България, трябва да ги заместим с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да очакваме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа. В момента борсовите цени са около 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, предвид огромните количества, които купува "Булгаргаз", ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка", подчерта днес шефът на КЕВР, цитиран от БНР. 

От своя страна държавният доставчик "Булгаргаз" обяви днес на заседанието между него и КЕВР, че доставките до България са осигурени и няма да има ограничителен режим за ползването на природен газ. 

"За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от "Газпром експорт". Проведена е процедура, искали сме оферти от всички активни търговци в региона и сме избрали доставчици. В момента тече, още не сме приключили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по заявки, които те са дали към "Булгаргаз", е договорен", категоричен бе изпълнителният директор Людмил Йоцов. 

Окончателната цена на газа за май ще стане ясна на 4 май.